Andorra- Europas minste og vakreste destinasjon

Andorra er en av de minste nasjonene i Europa og ligger midt i fjellkjeden Pyrinéene på grensen mellom Spania og Frankrike. Landet har rundt 77 000 innbyggere og landet er ikke stort større enn Oslo kommune. Det er en uavhengig stat og styres av både Spania og Frankrike. Andorra har et fyrstedømme og syres av to prinser, den franske presidenten og den spanske biskopen.

Landet regnes som et skatteparadis og har lavere skatteprosent enn de fleste andre europeiske land, noe som har gjort det til et populært sted for forretningsvirksomhet og shopping. Andorra har i tillegg stor flyt av kryptovaluta og både Bitcoin andre kryptoer aksepteres som betalingsmiddel i mange av butikkene.

Her finner du de beste prisene på flyreise. 

Andorra- hele året

I Andorra kan du oppleve vakker natur, fantastiske alpinanlegg og unike shoppingmuligheter og hit kan du reise hele året. Med sitt vakre landskap med høye fjell, dype daler, skoger og innsjøer er naturen kjent for å være helt magisk. Vinteren byr på fantastiske skiforhold og Andorra kan faktisk skilte med et av Europas mest velutviklede alpinanlegg.

På sommeren er det populært med vandring i fjellet, sykling og klatring. Det finnes flere naturreservater og nasjonalparker som er verdt et besøk. Landet er også en populær destinasjon for dem som hverken står på ski eller går i fjellet og Andorra kan skilte med flere millioner besøkende hvert år. 

Andorra har en lang historie med en rik kultur og mange tradisjoner, samt festivaler som daterer seg helt tilbake til middelalderen. Her finner du også en unik arkitektur med bygninger som er preget av en maurisk, gotisk og alpin stil.

Her finner du de beste overnattingsmulighetene i Andorra.

Hvorfor bør du besøke Andorra?

Andorra skiller seg fra andre nasjoner i Europa mye på grunn av sine lave skatter. Landet har en av de laveste skatteprosentene i Europa noe som gjør det til et attraktivt sted for forretningsvirksomhet og shopping. Men det er ikke kun de lave skattene som frister turister til å oppleve Andorra igjen og igjen. Vi har tatt en kikk på hvorfor du bør vurdere et besøk til dette lille, men vakre landet.

Naturopplevelser

Andorra har et imponerende landskap med høye fjell, dype daler, innsjøer og skoger. Noe som gjør landet til et spesielt populært reisemål for de som setter pris på utendørsaktiviteter.

Alpinanleggene

Andorra har et av Europas mest velutviklede alpinanlegg og er kjent som et mekka for ski- og snowboardentusiaster. Her finner du de flotteste og mest utfordrende bakkene i et helt spesielt terreng. Det er ikke uten grunn at så mange skientusiaster sverger til Andorra når vinteren melder sin ankomst.

Shopping

Shopping

Andorra er kjent for sine fantastiske shoppingmuligheter. Med en mengde med butikker som tilbyr produkter til langt lavere priser enn i andre europeiske land er du garantert mange gode kjøp.

Andorra har etablert seg som et shopping eldorado for tilreisende fra både Spania og Frankrike, samt resten av Europa. Husk å bestille ekstra bagasje til hjemturen for her kan kofferten fort bli full. Med moms helt ned i 4,5 prosent kan du være rimelig trygg på at lommeboken kommer til å juble når shoppingmulighetene skal utforskes.

Kultur og historie

Andorra har en lang historie og en rik kultur med tradisjoner og festivaler som daterer seg tilbake til middelalderen. Landet er full av historie og under den andre verdenskrig erklærte Andorra seg nøytralt og ble med det en populær smuglerrute mellom Frankrike og Spania. Landet ble også et populært tilfluktssted for flyktninger fra Europa.

Andorra innførte skattelette etter krigen og utviklet seg dermed til et ski-og shopping eldorado. I dag har landet en mengde med hotell og restauranter, samt noen av Europas flotteste skianlegg. Her finne du også Europas største spa-hotell.

Restauranter og uteliv

Andorra har mange flotte hoteller, samt en rekke restauranter, barer og kafeer. Andorra er også kjent for sitt magiske natteliv med mange nattklubber og barer som holder åpent til sent på natten.

Hva bør du oppleve i Andorra?

Selv om Andorra er mest kjent for lave skatter, skibakker og naturen har landet flere flotte turistattraksjoner som er verdt en kikk. Landet er fult av historie noe som gjenspeiler seg i blant annet arkitekturen. Her finner du noen av de flotteste og mest interresante stedene du bør oppleve i Andorra.

Valiradalen

 • Valiradalen er en av de mest imponerende dalene i Andorra og er kjent for sitt unike fjellandskap, sine skogkledde områder, elver og innsjøer. Dalen er også kjent for sitt fantastiske skianlegg, Grandvalira skianlegg.
 • Dalen strekker seg over 30 kilometer og dekker områdene rundt Andorras hovedstad. Valiradalen består av flere kommuner som Encamp, Canillo, El Tarter, Soldeu, Grau Roig og Pas de la Casa. Her finner du også en rekke kultur attraksjoner som unike kirker, monumenter og museer.

Tristaina Lake

 • Tristaina Lake er en innsjø som ligger i en dal mellom fjellene Coma Pedrosa og Pic de Tristaina. Innsjøen ligger i kommunen Ordino og er en av de mest besøkte naturskjønnhetene i Andorra.
 • Tristaina Lake er omgitt av vakre fjellandskap med frodige grønne skoger og klipper. Innsjøen er fylt med krystallklart vann som reflekterer fjellene rundt og skaper en fantastisk utsikt. Tristaina Lake er også hjemmet til flere arter av fisk som gjør innsjøen populær blant fiske entusiaster.
 • Det er flere turstier som fører til Tristaina Lake, inkludert den populære ruten fra Ordino til innsjøen som tar rundt to timer å fullføre. Turen tar deg gjennom vakkert landskap, og når du kommer til innsjøen, kan du slappe av og nyte utsikten over fjellene.

Santuario de Meritxell

 • Santuario de Meritxell er en katolsk kirke som er dedikert til jomfru Maria. Kirken er et viktig religiøst og kulturelt landemerke i Andorra. Santuario de Meritxell har en lang historie og har vært et viktig religiøst senter i Andorra siden middelalderen. Den opprinnelige kirken ble bygget på 1100-tallet, men ble ødelagt i en brann på 1970-tallet. En ny kirke ble bygget på samme sted og den ble innviet i 1976.
 • Kirken har en moderne arkitektur som er inspirert av den opprinnelige kirken. Interiøret er utsmykket med vakre glassmalerier, og det finnes en rekke religiøse skulpturer og malerier på veggene. Kirken er også kjent for sin vakre krypt som inneholder relikvier av jomfru Maria. Hvert år feirer man en viktig festival ved Santuario de Meritxell, som kalles «Festa Major».
 • Festivalen holdes den 8. september til minne om jomfru Marias fødsel og er en viktig religiøs feiring for folket i Andorra. Festivalen inkluderer musikk, dans, prosesjoner og messe. Den tiltrekker seg besøkende fra hele landet og er en helt utrolig opplevelse.

Coma Pedrosa

 • Coma Pedrosa er det høyeste fjellet Andorra med en høyde på 2 942 meter over havet. Fjellet ligger i den nordvestlige delen av landet og er en del av fjellkjeden Pyreneene. Coma Pedrosa er omgitt av vakre fjellandskap og har en unik flora og fauna.
 • Det er et populært sted for fotturer og fjellturer og det finnes flere turstier som fører til toppen av fjellet. Turen til toppen av Coma Pedrosa tar omtrent fire timer litt avhengig av startpunkt og rute.
 • Underveis på turen til Coma Pedrosa vil du kunne se en rekke forskjellige planter og dyr som lever i området. Det er også en rekke vakre blomster og planter som vokser i området, inkludert orkideer og villrose.

Caldea Spa & Resort

 • Caldea Spa & Resort er en av de mest populære turistattraksjonene i Andorra. Spaet er kjent for sine varme kilder og sine fantastiske behandlinger.
 • Caldea Spa & Resort har et bredt utvalg av spa-behandlinger og fasiliteter som er designet for å hjelpe deg med å slappe av og nyte oppholdet ditt. Det finnes ulike bassenger, termiske bad, boblebad med forskjellige temperaturer, en sauna, et tyrkisk bad og en is kulp.
 • Resorten tilbyr ulike typer massasjebehandlinger, fra avslappende og terapeutiske massasjebehandlinger til ayurvedisk massasje og akupunktur. De har også spesielle behandlinger for gravide, idrettsutøvere og folk med spesielle behov.

Casa de la Vall

 • Casa de la Vall er en historisk bygning i Andorra la Vella og er en av de eldste bygningene i byen. Bygningen ble bygget på 1580-tallet og ble brukt som en regjeringsbygning. Casa de la Vall har blitt brukt som sete for Andorras parlament siden 1700-tallet og er fortsatt parlamentets hovedkvarter i dag.
 • Bygningen har en vakker arkitektur som er typisk for den katalanske gotiske stilen. Det har også en rekke interessante funksjoner som en hemmelig passasje. Den ble brukt av parlamentarikerne når de skulle møtes i hemmelighet under perioder med politisk uro.
 • Casa de la Vall er åpen for offentlig besøk og du kan ta en omvisning i bygningen for å lære mer om dens historie og arkitektur. Det er også et museum i bygningen som viser Andorras historie og kultur gjennom ulike utstillinger.

Andorras unike matkultur

 • Andorra har uten tvil utviklet seg til å bli en svært attraktiv mat nasjon. Her finnes rett i overkant av hele 600 ulike spisesteder som serverer fantastiske retter. Kjøkkenet i Andorra er inspirert av et utvalg av retter som strekker seg fra nesten alle verdenshjørner.
 • Vil du virkelig teste smaksløkene anbefales det å prøve det pyrineiske kjøkkenet som har spesialiteter som baserer seg på tradisjoner fra både Frankrike og Spania.

Her finner du flere opplevelser i Andorra.

Hovedstaden-Andorra la vella

Andorra la Vella er den største og mest populære byen i Andorra og fungerer som hovedstad og administrasjonssentrum. Byen er kjent for sitt livlige natteliv, shopping og kulturelle attraksjoner, inkludert kirker, museer og teatre.

Hovedstaden i Andorra har rundt 23000 innbyggere og du bruker ikke lange tiden på å utforske denne flotte fjell landsbyen. Byen består av tre gater som ligger side om side midt i en idyllisk dal omringet av majestetiske fjell.

Byen er et yndet reisemål også for spanjoler og franskmenn. Alle de flotte taxfree butikkene virker forlokkende også på landets naboer, og det er ikke uten grunn. Her er prisene vesentlig lavere enn i de respektive landene og du kan gjøre noen utrolige kupp. Avinguda del Princep Benlloch og Avinguda de Meritxell er populære handlegater for alle besøkende.

Eurpas største

I Andorra la Vella finner du Europas største Spa-anlegg, Caldea. Her kan du få noen helt unike opplevelser og du kan velge å overnatte her om du ønsker det. Caledea er formet som en katedral og bygget med en fasade i stål og glass. I tillegg ligger komplekset plassert utrolig til midt i fjellsiden.

I spaet kan du boltre deg med tyrkisk bad, bade i varme kilder, prøve gjørmemasker, samt en mengde med ulike behandlinger. Dette blir garantert et opphold du sent kommer til å glemme.

Barri Antic

I Andorra la Velle finner du også den sjarmerende gamlebyen Barri Antic som fortjener et besøk. Den ligger i den vestre delen av hovedgaten og den er utstyrt med vakre steinhus og er utrolig sjarmerende. Er du glad i litt liv og røre bør du ta turen til Placa del Poble. Her samles besøkende og lokale på uteserveringen og nyter godt drikke, selskap og den fantastiske utsikten over dalen.

Husk at det er stille i byen en liten stund etter butikkenes stengetid, men fortvil ikke, for etter noen timer åpner restaurantene og det er liv og røre i gatene igjen.

Overnatte i Andorra la Vella? Her finner du de beste overnattingsmulighetene.

Flere populære byer i Andorra

Selv om Andorra la Vella er den mest populære og mest besøkte byen i Andorra finnes det også flere andre populære byer som er verdt et besøk.

Escaldes Engordany

Escaldes Engordany er en kommune i den nordøstlige delen av Andorra og ligger mellom kommunene Andorra la Vella og Encamp. Byen er kjent for sine varme kilder som har blitt brukt til terapeutiske formål siden oldtiden.

Byen har flere spa sentre med termiske bad hvor besøkende kan slappe av og nyte de helbredende egenskapene til det varme vannet.

Escaldes Engordanyhar også flere kulturelle attraksjoner som for eksempel Carmen Thyssen museet som har en samling av spansk kunst fra 1800-tallet. Engolasters sjøen er også et populært reisemål for dem som liker fotturer og utendørsaktiviteter.

I tillegg er Escaldes-Engordany kjent for sin flotte butikker som selger luksusvarer og høykvalitetsmerker.

Overnattingsmuligheter i Escaldes-Engordany.

Arinsal

Arinsal er en landsby og skidestinasjon i Andorra. Den ligger i kommunen La Massana i den nordvestlige delen av landet. Byen er kjent for sitt skianlegg, Vallnord, som tilbyr en rekke skibakker og snøparker for skientusiaster. Arinsal er også en populær destinasjon for snowboardere, langrennsløpere og for de som liker snøscooterkjøring.

Om sommeren tilbyr Arinsal et bredt utvalg av aktiviteter som fotturer, terrengsykling og ridning. Det er også flere turstier i området, inkludert Coma Pedrosa Natural Park, som er kjent for sin vakre natur og imponerende fjellandskap.

I Arinsal finner du også flere barer, restauranter og butikker. Landsbyen har en avslappet og vennlig atmosfære og er et populært reisemål for familier og par som ønsker å nyte aktiviteter i vakre naturomgivelser.

Overnattingsmuligheter i Arinsal.

Canillo

Canillo er en kommune i Andorra og ligger i den nordøstlige delen av landet. Byen er kjent for sitt vakre fjellandskap med elver som renner gjennom området. Canillo er også hjemmet til Grandvalira som er et av de største skianleggene i Europa. Her finner du over 200 kilometer med skibakker og 118 heiser.

Du kan besøke Canillo hele året. På vinteren er det skiaktiviteter som gjelder og på sommeren kan du gå turer i fjellet, leie terrengsykkel eller se verden fra hesteryggen. Vil du få det beste ut av besøket bør du sørge for å oppleve Incles Valle som er kjent for sitt unik landskap og pittoreske landsbyer.

Utelivet i Canillo er ikke til å kimse av. Her er det godt med besøk sommer som vinter og stemningen er upåklagelig. Her finner du også flere spennende butikker og selv om byen ikke er stor kommer du garantert til å hygge deg.

Overnattingsmuligheter i Canillo.

Reise til Andorra

Hotell-barcelona

Den beste måten å komme seg til Andorra på er å reise via Barcelona i Spania. Fly direkte til den spanske storbyen og ta turen videre til Andorra med leiebil eller benytt deg av kollektiv transporten.

Reis fra Plaza de Catalunya som ligger i sentrum av Barcelona og ta t-banen til Sanst. Fra Sants går det direktebusser til Andorra. Bussturen tar rund tre timer fra start til slutt.

Velger du å leie bil og kjøre til Andorra følger du riksvei N-145. Da ankommer du Andorra fra sydsiden og bilturen tar rundt 2 1/2 time.

Verdt å vite om Andorra

Husk at det er svært kostbart å både ringe fra Andorra og bruke mobilnettet. Kjøp et sim kort i Andorra hvis du har behov for å holde kontakten med dem hjemme.

Selv om Andorra ikke er medlem av Eu bruker de Euro som valuta. Husk at når du besøker Andorra så må du ha egen reiseforsikring da det europeiske helsetrygdekortet ikke er gyldig i landet. Andorra er det eneste landet i som har katalansk som offisielt språk.
Gled deg til å oppleve dette lille, men store landet og alt det har å by på. Andorra passer for en lengre ferie eller for en langhelg.
God tur !

SISTE ARTIKLER

Kurs-og konferanse i historiske og vakre omgivelser på Glenne Gård

Med kun en 30-minutters kjøretur fra Oslo finner du ærverdige og historiske Glenne Gård. En vakker gård med landbruksmuseum, kortreiste råvarer og en unik...

Luksuriøs skireise til Japan

Japan er mer enn et land med spennende kultur og moderne teknologi, det er også en drømmedestinasjon for alle som elsker å stå på...

Utne Camping- Det helt spesielle hotellalternativet i Østfold

På en høvde over E6 ved Sarpsborg ligger en campingplass helt ulikt noe annet du har sett eller opplevet. De fleste legger merke til...

Mallorca-Her finner du de beste hotellene på Alcudia

Alcudia er en perle på øya Mallorca i Spania og det mest populære reisemålet. Dette er en unik destinasjon som kombinerer historisk sjarm, vakre...

Opplev Europas flotteste hotell

Europa huser noen av verdens mest luksuriøse og fantastiske hoteller. Enten du ser etter hotell med historisk sjarm, de eksklusive eller noen med nærhet...
ferie-reise-vpn

Internasjonal turisme nærmer seg nivåer før pandemien i 2024

For en næring som har ligget med brukket rygg siden 2019 er dette startskuddet på en etterlengtet opptur. Dette betyr også at flere skal...
spot_img

Norske Opplevelser

Kurs-og konferanse i historiske og vakre omgivelser på Glenne...

Med kun en 30-minutters kjøretur fra Oslo finner du ærverdige og historiske Glenne Gård....

Utne Camping- Det helt spesielle hotellalternativet i Østfold

På en høvde over E6 ved Sarpsborg ligger en campingplass helt ulikt noe annet...

Luksuriøst fjelleventyr i magiske omgivelser

Norge er kjent for sin storslåtte natur med majestetiske fjell og uberørte natur. En...

Lofoten- Magisk opplevelse med nordlyset

Lofoten er en vakker og naturskjønn øygruppe i Nord-Norge, en destinasjon som garantert kommer...

Norske opplevelser: Disse stedene er perfekte for deg som...

Noen ganger trenger vi alle en pause fra den hektiske hverdagen og et sted...

Fra fjorder til flamenco: Opplev den kulturelle fusjonen mellom...

Norge og Spania kan virke som to motsatte verdener med distinkte landskap, historier og...

SPA

Dette er Norges flotteste SPA-Hotell

Å kunne reise bort en helg, eller en midtuke, og unne seg det lille...

Bad i varme kilder og bo på Islands mest...

Island er et sagnomsust land og har mye spektakulært å by på. Her kan...

Bora Bora- Verdens vakreste og romantiske øy

Bora Bora er kjent for å være verdens vakreste øy, og at øya er...

SPA i utlandet – Dette kan du forvente

Å reise på Spa-turer er nesten noe av det beste du kan gjøre for...

Slik bor du på Mallorcas mest eksklusive hotell

Trodde du Mallorca kun var badedyr og paraplydrinker? Da må du tro om igjen,...

Her er verdens mest luksuriøse cruiseskip – Og dette...

De fleste av oss tenker vel at et luksuscruise er det optimale ferien. Et...