Workation: Alt du trenger å vite om å jobbreise

Mye av arbeidsdagen vår foregår i det digitale rom, noe som har gjort workation (arbeidsferie) til et fristende alternativ for mange. Dette innebærer at man reiser til utlandet med den hensikt å gjennomføre arbeidsdagene sine der. Den teknologiske utviklingen har i større grad åpnet for denne muligheten, men det er viktig å huske at det også finnes noen risikoer knyttet til det å arbeide fra utlandet.

Straks du tar med deg PC eller nettbrett utenfor ditt vanlige nettverk, blir dette et attraktivt mål for hackere og cyberkriminelle. Dette trenger ikke avskrekke deg for å legge ut på en workation, men du bør sørge for å ha tilstrekkelige tiltak på plass før du legger ut på tur.

Vi har sett nærmere på hva du bør pakke med deg, og ikke minst hvilke farer du bør kjenne til før du tar med deg arbeidet ditt utenlands.

Hvilken risiko innebærer en workation?

Det er riktignok alltid farer assosiert med å reise, men workation setter dette i et litt annet perspektiv. Når du begir deg ut på tur med tilgang til bedriftens nettverk og sensitive opplysninger har du plutselig med deg noe som er utrolig attraktivt for cyberkriminelle. Dette er spesielt aktuelt for deg som ønsker å legge turen til eksotiske land der du regner med å bruke offentlige nettverk.

Selv om du ikke tror selve enheten din inneholder noe som er attraktivt for hackere, kan tilgangen din gjøre det. Mange har tilgang til servere, intranett og annet på arbeidsmaskinen sin, og dette er noe som kriminelle ønsker å utnytte. Ved at du kobler deg opp mot serveren til jobben, kan hackere misbruke dette for å oppnå tilgang til den samme serveren.

Enheten din blir dermed en bakdør inn til andre sensitive opplysninger som finnes hos kunder, ansatte eller organisasjoner. Nå høres det kanskje ut som du aldri bør ta med deg PC-en til utlandet, men så ille er det ikke. Det finnes nemlig noen gode tiltak du kan gjennomføre før du legger ut på tur for å sikre de sensitive opplysningene dine best mulig.

Dette bør du ha med deg på en workation

Hvis du har tatt det endelige valget om at en workation er noe du vil prøve, har vi laget en liten pakkeliste for å gjøre det litt enklere på turen. Sørg for å gi deg selv de beste forutsetningene for en perfekt workation.

Beskytt enheten din med en VPN

Straks du forlater det faste nettverket ditt bør du verne om utgående data fra enheten din. Dette gjelder spesielt når du reiser til utlandet, eller benytter deg av offentlige nettverk. En VPN er et enkelt og pålitelig verktøy for dette formålet. En VPN eller virtuelt privat nettverk som det egentlig står for – fungerer som en kryptert tunnel mellom enheten din og den serveren du kommuniserer med.

På denne måten vil ikke internettleverandører, hackere eller andre kunne ‘avlytte’ dataene som utveksles mellom de to enhetene. Hvis du skal reise til land der internettsensur er en problemstilling, bør du laste ned og aktivere en VPN før du reiser. Det er heller ingen dum idé å lage en rutine på at man alltid benytter en slik løsning når man surfer på nett, da litt ekstra sikkerhet alltid er et godt tiltak uansett.

Ta med en ekstern harddisk

Nå benytter mange seg av skybaserte løsninger, men dersom du har kritisk informasjon lagret på enheten din, bør du ha en trygg kopi av dette med deg. Skulle du oppleve at noe skjer med enheten din på reise vil det være katastrofalt for resten av turen din. Sørg derfor for å ha en sikkerhetskopi slik at du kan fortsette arbeidet ditt om noe uønsket skulle skje med PC eller nettbrett.

Powerbank

Det høres kanskje fristende ut å reise på en workation til eksotiske land, men faktum er at infrastrukturen ofte kan være litt mindre stabil enn det vi er vant til her hjemme. Pass derfor på at du har en powerbank som kan lade de mest essensielle enhetene dine gjennom arbeidsdagen. Skal du ut og fly bør du tilse at powerbanken faller innenfor de kriteriene som stilles av internasjonale flyorganisasjoner. Dette gjelder spesielt om du har en powerbank som skal lade opp bærbare PC-er og større elektronske enheter.

Oppsummering

En workation er et spennende alternativ for deg som jobber digitalt. Det kan imidlertid også by på noen utfordringer, og det er nettopp dette vi har sett på i denne artikkelen. I tillegg har vi sett på hva du bør pakke med deg på tur, slik at du kan sikre at du får en mest mulig effektiv arbeidsdag på din neste workation.

SISTE ARTIKLER

ferie-i-norge-norsk-ferie-norgesferie

Luksusferie i Norge: En Reise Gjennom Naturens Eksklusivitet

Norge, med sin spektakulære natur og rike kulturarv, har lenge vært et yndet reisemål for både eventyrlystne og naturelskere. I de senere årene har...
leie-hytte-luksus-hemsedal

Luksushytter i Norge: En Reise til Eksklusivitet og Natur

Norge, kjent for sin storslåtte natur og imponerende landskap, har lenge vært en populær destinasjon for friluftsentusiaster. I de senere årene har landet også...

Kurs-og konferanse i historiske og vakre omgivelser på Glenne Gård

Med kun en 30-minutters kjøretur fra Oslo finner du ærverdige og historiske Glenne Gård. En vakker gård med landbruksmuseum, kortreiste råvarer og en unik...

Luksuriøs skireise til Japan

Japan er mer enn et land med spennende kultur og moderne teknologi, det er også en drømmedestinasjon for alle som elsker å stå på...

Utne Camping- Det helt spesielle hotellalternativet i Østfold

På en høvde over E6 ved Sarpsborg ligger en campingplass helt ulikt noe annet du har sett eller opplevet. De fleste legger merke til...

Mallorca-Her finner du de beste hotellene på Alcudia

Alcudia er en perle på øya Mallorca i Spania og det mest populære reisemålet. Dette er en unik destinasjon som kombinerer historisk sjarm, vakre...
spot_img

Norske Opplevelser

Luksusferie i Norge: En Reise Gjennom Naturens Eksklusivitet

Norge, med sin spektakulære natur og rike kulturarv, har lenge vært et yndet reisemål...

Luksushytter i Norge: En Reise til Eksklusivitet og Natur

Norge, kjent for sin storslåtte natur og imponerende landskap, har lenge vært en populær...

Kurs-og konferanse i historiske og vakre omgivelser på Glenne...

Med kun en 30-minutters kjøretur fra Oslo finner du ærverdige og historiske Glenne Gård....

Utne Camping- Det helt spesielle hotellalternativet i Østfold

På en høvde over E6 ved Sarpsborg ligger en campingplass helt ulikt noe annet...

Luksuriøst fjelleventyr i magiske omgivelser

Norge er kjent for sin storslåtte natur med majestetiske fjell og uberørte natur. En...

Lofoten- Magisk opplevelse med nordlyset

Lofoten er en vakker og naturskjønn øygruppe i Nord-Norge, en destinasjon som garantert kommer...

SPA

Dette er Norges flotteste SPA-Hotell

Å kunne reise bort en helg, eller en midtuke, og unne seg det lille...

Bad i varme kilder og bo på Islands mest...

Island er et sagnomsust land og har mye spektakulært å by på. Her kan...

Bora Bora- Verdens vakreste og romantiske øy

Bora Bora er kjent for å være verdens vakreste øy, og at øya er...

SPA i utlandet – Dette kan du forvente

Å reise på Spa-turer er nesten noe av det beste du kan gjøre for...

Slik bor du på Mallorcas mest eksklusive hotell

Trodde du Mallorca kun var badedyr og paraplydrinker? Da må du tro om igjen,...

Her er verdens mest luksuriøse cruiseskip – Og dette...

De fleste av oss tenker vel at et luksuscruise er det optimale ferien. Et...