Opplev fantastiske Røros hele året

Øverst på en fjellvidde finner du vakre Røros som blir godt besøkt av turister fra både innland og utland hvert år, og blir ofte omtalt som et magisk sted, og det er det flere gode grunner til. Her finner du en av Europas eldste trehusbyer og en av de få gruvebyene i verden som er på UNESCOs kulturarvliste. Røros er et tettsted i Røros kommune i Trøndelag og grenser øst mot Sverige og i sør mot innlandet. Her har det vært gruvedrift i hele 333 år og med det har det blitt skapet en helt spesiell by på vidda som har ivaretatt sin kulturarv på en helt unik måte. Hit kommer du til å ønske deg tilbake igjen og igjen.

Røros er spesielt kjent for sin vakre og godt bevarte trehusbebyggelse, som dagens innbyggere både bor og jobber i hele året. Her kan du rusle rundt i gater og ta innover deg et stort stykke norsk historie som strekker seg helt tilbake til 1644.

I 1644 ble det funnet kobbermalm i Rørosfjellene og et par år senere ble den første malmhytten reist på Malmplassen. På denne tiden bodde det kun noen få mennesker på noen små gårder rundt om i området og Røros ble grunnlagt som en bergstad i 1644. I dag huser tettstedet Røros rett i underkant av 4000 innbyggere .

Opplev Røros hele året

Røros har nok av opplevelser å by på hele året. Gjennom vinteren kan du oppleve byen fra en heste-slede med tente fakler, eller rase over vidda med hundespann. Du kan være med på en guidet bergstadvandring eller ta en skitur i natur like vakkert som et postkort.

Noe av det Røros er kjent for er det fantastiske julemarkedet som tar plass i sentrum hvert år. Hit kommer det tilreisende fra hele landet for å oppleve ekte julestemning. Her kan du gå i de sjarmerende handlegatene som er fylt med boder, julemat og tradisjonsrike førjulsaktiviteter.

Tar du turen til Røros på sommeren får du oppleve en helt spesiell natur. Her kan du fiske i krystallklart fjellvann, gå tur på gamle stier og overnatte på gamle setre. Er du en av dem som setter pris på jakt kan du glede deg over å være med på jakt av både villrein og elg. Alt skjer i noe av Norges vakreste natur.

Bergstaden Ziir- den ikoniske kirken i Røros

Er du i Røros kan du ikke unngå å se den staslige kirken som troner som en majestet på toppen av byen. Av den grunn ble kirken døpt til «Fjellets Katedral» av Johan Falkberget.  Kirken ble bygget i 1784 i den tiden som blir ansett som kobberverkets glanstid. Over døren til kirken står det » til guds ære og bergstadens pryd».

Kirken er bygget som en langstrakt åttekantet kirke og er faktisk Norges femte største kirkebygg og den regnes som et av Norges viktigste kulturminner. Kirken har også vært med i den ikoniske adventserien på NRK- Jul i Blåfjell.

Rørosmuseet

Tar du turen til Rørosmuseet kan du se utstillinger i Smelthytta som er knyttet til bergverkshistorien og Verdensarven Røros bergstad. Med museet kan du også være med på en vandring under bakken gjennom 300 års gruvehistorie. Her kan det fort bli rift om plassene så husk å bestille billetter før du reiser.

Olavsgruva

Olavsgruva var den siste gruva som var i drift  og ble avviklet så sent som i 1972. Driften av gruva ble igangsatt i 1936 og du kan være med på en omvisning i gruva som vil gi deg et viktig innblikk i norsk gruvehistorie.

Dette er turen for alle som er interessert i Norsk historie og tiden da gruvedrift var en viktig del av vår inntekstkilde. Gruva ligger 13 kilometer fra Røros og har omvisning på torsdag og lørdag.

Forollhogna Nasjonalpark

Et par timer fra sentrum av Røros finner du den fantastiske Forollhogna Nasjonalpark. Forollhogna er et fjellområdet som ligger på grensen mellom Østlandet og Trøndelag. Midt i dette området ligger Forollhogna nasjonalpark. Her vil du få unike naturopplevelser og et godt stykke med gammel historie.

Starter du i bygda kan du sykle eller gå på gamle seterveier og nyte det beste av hva naturen har å tilby. Du kan fiske i en av de mange fjellvannene, jakte på villrein, elg og rype eller bare ta inn over deg alle inntrykkene.

Du kan starte turen din fra en av fjellbygdene som Kvikne, Dalsbygda, Budalen og Hessdalen. Ønsker du overnatting underveis finner du det på ulike garder, seterhus, hytter og buer. Tar du fatt på denne turen bør du også sørge for å få med deg den gamle gruvebyen Røros.

Overnatting på Røros

Når du først tar turen til Røros bør du unne deg en overnatting på et av de unike hotellene. Her vil du garantert få en helt spesiell opplevelse. Du kan sitte i et boblebad mens du ser utover den vakre byen Røros mens vinden uler i husveggen eller du kan slappe av rundt peisen med en god bok.

Røros Hotell

Røros hotell får du en fantastisk opplevelse på et moderne hotell, men som likevel har hatt respekt for den lange historien som Røros innehar. Hotellet ligger midt i naturen og du kan ta på deg ski eller tursko i hotelldøren og oppleve Røros sin vakre natur.

Hotellet har utsikt mot den vakre trehusbebyggelsen i sentrum av Røros og du får et ekstra godt overblikk fra hotellets boblebad som står plassert utendørs og som holder deilige 38 grader. Her kan du sitte ute når det er kaldt og guffent i luften, mens du nyter hver varmegrad rundt kroppen.

Hotellet har også en fantastisk Spa-avdeling som du kan benytte deg av. Her kan du la alle hverdagens bekymringer renne av deg mens du nyter et øyeblikk i ro og stillhet.

Når dagen kommer til enda kan du glede deg over et kulinarisk måltid i restauranten som bruker lokale råvarer og som disker opp de lekreste retter.

Her kan du se mer av Røros Hotell og bestille rom.

Vertshuset Røros

Dette vakre vertshuset i Røros har røtter helt tilbake til 1600-tallet og har koselige rom og leiligheter som du kan hygge deg i. Vertshuset ligger i i hjertet av sentrum i Røros, i Rammgården. Bygget er pusset opp i tradisjonell Røros-stil etter anbefalning fra riksantikvaren.

Velger du å overnatte på Vertshuset kan du glede deg over å være en del av Røros sin fantastiske historie. Med et yrende byliv rett på utsiden av døren, i et bygg som er omgitt av historisk arkitektur kommer du garantert til å bli bergtatt.

Kjøkkenet er, uten tvil, den store stoltheten i Røros. Her brukes det lokale råvarer til å lage de lekreste retter med inspirasjon fra matkulturen på Røros.

Her kan du se mer av Vertshuset i Røros og bestille rom.

Erzscheidergården

Denne unike gården ble bygget på 1600-tallet og den i dag fremstår den med verdighet og viktig kulturell historie. Både bygningen og rommene bærer sin inspirasjon fra naturen og livet på Røros.

I den koselige spisesalen får du servert den lekreste frokosten med alt fra nystekt brød til vafler. Gården har også en koselig peisestue hvor du kan sitte ned å nyte en varm kopp kaffe mens du gleder deg over alle opplevelsene som ligger foran deg.

Gården har flere unike rom og du kommer garantert til å føle at du tar et stort steg inn i ærverdig norsk historie. Gården har alle fasiliteter som du forventer etter dagens normer, samt en mengde med sjarm.

Her kan du se nærmere på Erzscheidergården og bestille rom.

Slik kommer du deg til Røros

tog hovebilde

Rørosregionen ligger midt i hjertet av Norge og du kommer deg dit ved hjelp av bil, fly, tog og buss. Velger du å reise med fly tar det i underkant av én time fra Gardermoen til Røros lufthavn som ligger 2 kilometer fra sentrum av Røros.

Reiser du med tog tar det rundt fem timer fra Oslo og du må regne med et togbytte på Hamar. Fra Trondheim tar togturen rundt 2,5 time. På toget kan du slappe av mens du ser enda mer av vårt fantastiske land underveis.

Med buss fra Oslo reiser du til Oppdal og deretter videre til Røros med Gauldal Østerdal Buss.

Velger du bilen vil du bruke rundt fem timer fra Oslo. Følg E6 og ta av mot Riksveg 3 via Elverum, eller Riksveg 28 via Trysil og Femundsenden. Du kan også kjøre Nasjonal Turistveg Rondane som følger Riksveg 27.

Gled deg til å oppleve vakre Røros.

 

SISTE ARTIKLER

Kurs-og konferanse i historiske og vakre omgivelser på Glenne Gård

Med kun en 30-minutters kjøretur fra Oslo finner du ærverdige og historiske Glenne Gård. En vakker gård med landbruksmuseum, kortreiste råvarer og en unik...

Luksuriøs skireise til Japan

Japan er mer enn et land med spennende kultur og moderne teknologi, det er også en drømmedestinasjon for alle som elsker å stå på...

Utne Camping- Det helt spesielle hotellalternativet i Østfold

På en høvde over E6 ved Sarpsborg ligger en campingplass helt ulikt noe annet du har sett eller opplevet. De fleste legger merke til...

Mallorca-Her finner du de beste hotellene på Alcudia

Alcudia er en perle på øya Mallorca i Spania og det mest populære reisemålet. Dette er en unik destinasjon som kombinerer historisk sjarm, vakre...

Opplev Europas flotteste hotell

Europa huser noen av verdens mest luksuriøse og fantastiske hoteller. Enten du ser etter hotell med historisk sjarm, de eksklusive eller noen med nærhet...
ferie-reise-vpn

Internasjonal turisme nærmer seg nivåer før pandemien i 2024

For en næring som har ligget med brukket rygg siden 2019 er dette startskuddet på en etterlengtet opptur. Dette betyr også at flere skal...
spot_img

Norske Opplevelser

Kurs-og konferanse i historiske og vakre omgivelser på Glenne...

Med kun en 30-minutters kjøretur fra Oslo finner du ærverdige og historiske Glenne Gård....

Utne Camping- Det helt spesielle hotellalternativet i Østfold

På en høvde over E6 ved Sarpsborg ligger en campingplass helt ulikt noe annet...

Luksuriøst fjelleventyr i magiske omgivelser

Norge er kjent for sin storslåtte natur med majestetiske fjell og uberørte natur. En...

Lofoten- Magisk opplevelse med nordlyset

Lofoten er en vakker og naturskjønn øygruppe i Nord-Norge, en destinasjon som garantert kommer...

Norske opplevelser: Disse stedene er perfekte for deg som...

Noen ganger trenger vi alle en pause fra den hektiske hverdagen og et sted...

Fra fjorder til flamenco: Opplev den kulturelle fusjonen mellom...

Norge og Spania kan virke som to motsatte verdener med distinkte landskap, historier og...

SPA

Dette er Norges flotteste SPA-Hotell

Å kunne reise bort en helg, eller en midtuke, og unne seg det lille...

Bad i varme kilder og bo på Islands mest...

Island er et sagnomsust land og har mye spektakulært å by på. Her kan...

Bora Bora- Verdens vakreste og romantiske øy

Bora Bora er kjent for å være verdens vakreste øy, og at øya er...

SPA i utlandet – Dette kan du forvente

Å reise på Spa-turer er nesten noe av det beste du kan gjøre for...

Slik bor du på Mallorcas mest eksklusive hotell

Trodde du Mallorca kun var badedyr og paraplydrinker? Da må du tro om igjen,...

Her er verdens mest luksuriøse cruiseskip – Og dette...

De fleste av oss tenker vel at et luksuscruise er det optimale ferien. Et...