Flyskrekk? Da bør du vite dette

Å reise med fly er en behagelig og rask måte å komme seg rundt i verden på, men for noen kan det føles som en kamp bare å tenke på å fly. Det kan føles naturstridig å sitte inne i en maskin som flyr i luften, men faktisk så er det å fly en av de tryggeste måtene å forflytte seg på. Sannsynligheten for at du noensinne vil befinne deg i et fly som styrter er forsvinnende liten og sjansen for at det skjer er 1:1 millioner. Statistisk sett betyr det at du må fly hver dag i mer enn 29000 år for at du skal være en dem som opplever en flyulykke.

Selv om statistikken sier at sjansen for å være en del av en alvorlig flyulykke er tilnærmet null er likevel flyskrekk en av de vanligste fobiene som finnes i dag. I 2019 var det 86 flyulykker i verden som resulterte i 257 dødsfall. Vi har tatt en kikk på hva du bør tenke på hvis du sliter med flyskrekk. Kanskje neste flyreise blir litt lettere både for deg og reisefølge ditt.

Stress ned

Sove

Når du skal ut å reise kan du være fylt med mange blandede følelser. Det kan være du gleder deg til ferie, men du gruer deg til flyreisen. Forsøk å få litt søvn før du skal avgårde slik at du er mest mulig utvhvilt.

Er du stresset og trett kan du fort overreagere i en del situasjoner. Beregn god tid slik at du slipper mas og kjas i sikkerhetskontrollen. Da slipper du at kroppen blir unødvendig oppjaget.

Si gjerne i fra til personalet

Flyvertinne

Har du sterk flyskrekk kan det være en hjelp i å si i fra til personalet på flyet. Disse har god trening i å ta vare på passasjerer som er redde. Ofte hjelper det at noen kommer og sier at dette går helt fint. Vi frykter ofte det vi ikke kjenner og det å oppholde seg i luften er veldig irrasjonelt for mange.

Beveg kroppen

fly 6

For mange kan det være god hjelp i å bevege deler av kroppen. Selv når du må sitte fastspent kan du bevege både hender og føtter. Beveger du litt på hendene og føttene så får hjernen noe annet å konsentrere seg om og den altoppslukende frykten slipper ofte litt taket.

Kontroller pusten

puste

Det er når vi lar frykten og angsten ta overhånd at det ofte kan gå litt galt med oss. Når du puster fort og ukontrollert så får du i deg mer oksygen enn du trenger og følelsen av panikk brer seg som en farsott i kroppen. Hvis du puster jevnt med like store intevaller inn og ut så får du kontroll på pusten og den paniske følelsen vil gi seg.

Tell til fire mens du puster inn, hold pusten mens du teller til fire og pust ut mens du teller til fire og hold pusten i fire tellinger. Dette hvil garantert hjelpe deg. Det er viktig at du får like mye oksygen inn som du puster ut. Blir det feil i pusten så hyperventilerer du og den følelsen det gir er ikke en særlig god følelse.

Kunnskap og visualisering

fly 3

Husk at jo mer du vet om å fly jo bedre er det. Det er helt normalt at det kommer ukjente lyder og turbulens når du flyr. Lukker du øynene under turbulens kan du se for deg at det er humper i veien når du kjører bil. Dette er noe både du hjernen din kjenner igjen og kan gjøre det enklere for deg.

Mange blir redde når flyet de sitter i bir utsatt for turbulens, men dette er overhodet ikke farlig så sant du sitter fastspent i setet ditt. Det skal veldig mye til før det kan skje noe med flyet, men du kan bli skadet hvis du ikke har på deg setebeltet.

Tenk på noe annet

app

Det finnes nok av apper og avledning som du kan benytte deg av når du skal ut å fly. Last ned en lydbok eller en angstapp for den saks skyld. Dette vil hjelpe deg å flytte fokuset vekk fra din egen frykt. Last ned noen filmer på en I-pad som du liker slik at du hele tiden distraherer hjernen fra å kjenne og føle på frykten.

Et triks som ofte blir anbefalt for mestring av redsel og angst er å ha en strikk rundt håndleddet som du kan dra litt i. For hver gang du slipper strikken vil du kjenne det i huden og hver gang vil du disstrahere hjernen i å være redd.

Her sitter du tryggest

Flym

Det sies at den sikreste plassen du kan sitte i et fly er bak vingene. I følge en undersøkelse er det hele 69 prosent sjanse for å overleve hvis du sitter i den bakre delen av flyet. Sitter du i tillegg i nærheten av en nødutgang så øker du prosenten ytterligere.

Husk at pilotene som manøvrerer flyet også gjerne vil hjem til sin familie. De er godt opplært og vil ikke sette hverken seg selv eller passasjerene i fare. Forsøk å kos deg med flyreisen istedet for å frykte alt som kan gå galt.

Det vitkigste er ikke å bli kvitt flyskrekken, men å lære å kontrollere den.

Lykke til og god reise.

SISTE ARTIKLER

Unike opplevelser i Ålesund

Ålesund er byen hvor fjell og fjorder tas imot av det mektige Norskehavet. Byen byr på en rekke ulike attraksjoner- alt fra å oppleve...

Glad i camping? Her finner du de 3 mest eksklusive campingplassene i Split Kroatia

Camping er i vinden som aldri før, både med campingvogn og bobil. Å oppleve verden med huset på ryggen er praktisk og komfortabelt. Du...

Hit reiser du for å bade med delfiner

Mange synes delfiner er fantastiske dyr og det er ikke rent få som drømmer om å kunne svømme sammen med dem. Faktisk så ligger...
fotball-tippe-odds-unibet

5 Luksushoteller for deg som skal se fotball VM i 2022

Mange var kanskje overrasket når fotball VM skulle avholdes i 2022, men noen fordeler fører det med seg. Qatar er nemlig en av de...

Hit reiser du for å bade med hvithaien

Vi er nok mange som har en iboende frykt for hai og det er ikke uten grunn. Den berømte hvithaien er verdens farligste hai...
verdens-beste-hotell

Topp 10 verdens beste hotell

Et spørsmål du hører veldig ofte er "Hva er det beste hotellet i verden?". Svaret på dette spørsmålet er ganske vanskelig, siden rangeringen av...

Norske Opplevelser

Unike opplevelser i Ålesund

Ålesund er byen hvor fjell og fjorder tas imot av det mektige Norskehavet. Byen...

Leie bobil i Norge – Alt du trenger å...

Har du lyst til å oppleve Norge og resten av verden bør du en...

Dette bør du pakke med deg når du skal...

Om du er førstegangscamper med bobil kan det være greit å tenke over hva...

Her er de beste og mest unike opplevelsene i...

Norge er, uten tvil, et vakkert land og er pakket med opplevelser fra nord...

Norefjell- Her finner du de beste alternativene for overnatting,...

Norefjell ligger knappe en og en halv time fra Oslo og er en yndet...

Her finner du Norges beste ski og alpinanlegg

Når vinteren endelige melder sin ankomst har Norge mange unike ski- og alpinanlegg som...

SPA

Dette er Norges flotteste SPA-Hotell

Å kunne reise bort en helg, eller en midtuke, og unne seg det lille...

Bad i varme kilder og bo på Islands mest...

Island er et sagnomsust land og har mye spektakulært å by på. Her kan...

Bora Bora- Verdens vakreste og romantiske øy

Bora Bora er kjent for å være verdens vakreste øy, og at øya er...

SPA i utlandet – Dette kan du forvente

Å reise på Spa-turer er nesten noe av det beste du kan gjøre for...

Slik bor du på Mallorcas mest eksklusive hotell

Trodde du Mallorca kun var badedyr og paraplydrinker? Da må du tro om igjen,...

Her er verdens mest luksuriøse cruiseskip – Og dette...

De fleste av oss tenker vel at et luksuscruise er det optimale ferien. Et...