Feriere i Afrika? Da bør du ha disse vaksinene

Er du en av dem som er glad i å reise og få nye opplevelser? Da bør du sørge for å ta turen til Afrika. Her kan du oppleve alt fra et yrende storbyliv til ville dyr i sitt naturlige miljø. Du kan dele opp ferien og for eksempel besøke Zanzibar i tillegg til en safari i Kenya. Afrika er stort sett et trygt sted å reise til, men for å holde deg frisk og rask både under oppholdet og når du har kommet hjem, bør du ta de anbefalte vaksinene. Noen vaksiner er også påbudt for å kunne besøke enkelte steder. Vi har tatt en kikk på hvilke vaksiner du bør ha før du reiser avgårde for å oppleve dette unike kontinentet.

Det er flere ulike sykdommer som du bør vaksinere deg mot før du tar turen til Afrika. Hvilke vaksiner du trenger avhenger av hvor du skal reise, hvordan du skal bo og hvor gode hygieniske forhold du kan forvente. Hvor lenge du skal oppholde deg på de ulike stedene har også litt å si for hvilke vaksiner som er viktige for deg.

Afrika består av mange land og mange av disse landene har litt ugreie boforhold og sanitære forhold. Skal du reise til et av de afrikanske landene for å være der i en lengre periode bør du ha de aller fleste anbefalte vaksinene. Det kan by på store problemer om du velger bort vaksinene og skulle ende opp med å bli syk.

Gulfeber

Tanzania

Gulfeber kan du få av gulfeberviruset. Du kan bli smittet via mygg som er bærere av viruset. Gulfeber er en alvorlig infeksjonssykdom som kan gi betennelse i lymfevev, lever, nyrer og hjerte. De fleste sykomstilfellene er å finne i Vest-Afrika. Vaksinen mot gulfeber gir opp mot 100 prosent beskyttelse etter én vaksinedose.

Mange land i Afrika krever at du har denne vaksinen for å få turistvisum og dette må du fremlegge i passkontrollen. Vaksinesertifikatet du får utdelt etter å ha tatt gulfebervaksinen har livslang gyldighet og vaksinen skal ikke fornyes.

Hepatitt A & B

Ellefant

Når du skal ut å reise kan det være en fordel å vaksinere seg mot Hepatitt A. Både hepatitt A og B kan går vanligvis over av seg selv og du ender opp med immunitet, men det kan likevel være en fordel å vaksinere seg.

Hepatitt A

Hepatitt A-viruset kan forårsake akutt leverbetennelse og dette viruset er å finne mange steder i Afrika. De vanligste smittekildene er forurenset drikke og mat. Blir du smittet av Hepatitt A kan du få gulsott og være slapp og uvell i flere måneder etter at du ble smittet.

Blir du smittet vil du ha livslang immunitet, men det kan lønne seg å vaksinere seg før man skal reise til utsatte steder i verden.

Hepatitt B

Hepatitt B viruset gir en leverbetennelse og du kan smittes via blod og kroppsvæske. Blir man smittet av dette viruset kan man oppleve slapphet, kvalme, magesmerter og gulsott. Blir du smittet vil sykdommen, hos de fleste, gå over av seg selv i løpet av fire måneder.

Det finnes likevel de som blir smittet hvor kroppen ikke klarer å kvitte seg med viruset i løpet av seks måneder. Da kan man ende opp med kronisk hepatitt. Kronisk hepatitt B kan føre til skrumplever og økt risiko for leverkreft. Den smittede kan også smite andre. Ved å vaksinere seg er man bedre rustet hvis man skulle bli utsatt for hepatitt B viruset.

Rabies

Hund

Rabies er en dødelig virussykdom som du kan få hvis du blir bitt av et dyr. Virussykdomen angriper nervesystemet og er alltid dødelig hvis man ikke blir behandlet før symptomene kommer. Vaksinerer du deg bør du også revaksinere deg hvert 3 til 5 år, avhengig av hvor du reiser på ferie og hva du jobber med.

Tuberkulose

Syk

Tuberkulose er den infeksjonssykdommen som tar flest liv i verden i dag. Tuberkulose opptrer mest i lungene, men kan også ramme alle organene i kroppen. Skal du til et land hvor tuberkulose er utbredt bør du forsikre deg om du trenger vaksine eller ei.

En stor del av befolkningen i Norge fikk denne vaksinen som en del av barnevaksinasjonsprogrammet, men fra 2009 gis vaksinen kun til barn som er spesielt utsatt for å få tuberkulose. Vurderer du en vaksine mot tuberkulose bør du ta en prat med legen din.

Tyfoid

vann

Vaksine mot tyfoid anbefales spesiel til reisende som skal oppholde seg i områder som ikke er spesielt tilrettelagt for turister. Bakterien smitter gjennom mat og drikke, eller fra person til person. Du kan behandles med antibiotika om du skulle bli smittet, men pga økende resistens mot flere typer antibiotika er det viktig med forebyggende behandling. Er du usikker på om du trenger vaksinen så bør du ta en prat med legen din.

Difteri, tetanus, kikhoste og Polio

Barn

Disse vaksinene forkortes med DTP-IPV og er vaksine mot difteteri, tetanus, kikhoste og polio. Vaksinene gis gjennom barnevaksinasjonsprogrammet og er så og si utryddet i Norge. Er det lenge siden du fikk dem kan det være lurt med en booster dose, spesielt hvis du skal til et område som stadig vekk har utbrudd.

Difteri

Difteri er en akutt infeksjon som forårsakes av difteribakterien. Bakterien gir betennelse i slimhinnen i svelget og i luftveiene. Bakterien produserer et giftstoff som kan spres gjennom blodet og gi sykdom i både hjerte og i hjernen. Voksne som ikke har fått vaksinen siden de var ungdommer anbefales en boosterdose.

Tetanus

Tetanus er helt enkelt stivkrampe og er en sykdom som kommer av den sporedannede stivkrampebakterien. Sykdommen er sjelden i Norge, men kan oppstå i områder hvor det er ugreie sanitære forhold, eller hvor det er mye forurensing og bakterier.

Det er alltid lurt å sørge for at du har en oppdatert vaksine mot stivkrampe. Dette gjelder uavhengig av om du skal ut å reise eller ei. Den bør oppdateres hvert tiende år og er ekstra beskyttende hvis du f.eks blir bitt av hund eller katt, også i Norge.

Kikhoste

Kikhoste er en av de mest smittsomme barnesykdommene og vaksinen er en del av barnevaksinasjonsprogrammet fra barna er tre måneder. Vaksinen gir ikke full beskyttelse, men de som er vaksinerte får som regel et mildere forløp enn uvaksinerte.

Polio

Barna får polio-vaksine som en del av en kombinasjonsvaksine og har vært med å utrydde polio i Norge. Polio hadde en dødelighet på 10 prosent og mange ble svært syke. Det kan lønne seg med en boostervaksine for voksne hvis det har gått 10 år eller mer siden grunnvaksinen. Afrika har fortsatt tilfeller av polio så det kan lønne seg å være på den sikre siden.

Meslinger, Kusma og Røde Hunder

Barn vaksine

Denne vaksinen er en MMR vaksine som beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder. Har du ikke fått denne vaksinene tidligere i livet bør du sørge for å ta den før du skal avgårde til Afrika. Dette gjelder uavhengig av hvor i Afrika du skal siden denne vaksinen er en del av barenvaksinajosnsprogrammet i Norge.

Meningkokkvaksine

Etiopia

Meningkokkvaksine anbefales til de reisende som skal gjennom «meningkokkbeltet». Dette beltet strekker seg på tvers av kontinentet fra Senegal til Etiopia.

Malaria

Mygg

Malaria kan forekomme i hele 47 afrikanske land som ligger sør for Sahara. Du bør alltid ta med egne legemidler mot Malaria når du skal til områder som er utsatte. I tillegg til malariamedisiner bør du også ha med deg godt med ulike myggmidler.

Når du skal vaksinere deg tar du kontakt med ditt lokale legekontor og gir beskjed om hvilket land du skal til og hvilke vaksiner du må ha. Legekontoret vil bestille vaksinene og sørge for at du blir vaksinert før du skal resise. De obligatoriske vaksinene fra barnevaksinasjonsprogrammet i Norge er gratis, mens de vaksinene du bør ta for å reise utenlands må du betale for selv.

Om Afrika

Afrika 1

Afrika er en verdensdel og består av 54 selvstendige stater, 8 territorier og 2 stater som mangler internasjonal anerkjennelse, Somaliland og Vest-Sahara. Tre av statene er monarkier mens resten er republikker. Det største landet i Afrika er Algerie. I Afrika finner du også et av verdens høyeste fjell, som er en ettertraktet opplevelse- Kilimanjaro.

Afrika blir sett på som den varmeste verdensdelen, men du kan oppleve kjølige kvelder også. Alt avhenger av hvor du reiser. Afrika består av mange spennende land og du bør sette deg inn i landene du ønsker å besøke før du tar turen.

En reise til Afrika vil gi deg en helt unik og spesiell opplevelse så selv om du må ta noen vaksiner er det vell verd det.

God tur!

SISTE ARTIKLER

ferie-i-norge-norsk-ferie-norgesferie

Luksusferie i Norge: En Reise Gjennom Naturens Eksklusivitet

Norge, med sin spektakulære natur og rike kulturarv, har lenge vært et yndet reisemål for både eventyrlystne og naturelskere. I de senere årene har...
leie-hytte-luksus-hemsedal

Luksushytter i Norge: En Reise til Eksklusivitet og Natur

Norge, kjent for sin storslåtte natur og imponerende landskap, har lenge vært en populær destinasjon for friluftsentusiaster. I de senere årene har landet også...
forsikring-reise-idtyveri

Slik beskytter du deg mot ID-tyveri på ferien

Å reise på ferie er en fantastisk opplevelse, men i vår moderne verden er det også viktig å være bevisst på sikkerheten din, spesielt...

Kurs-og konferanse i historiske og vakre omgivelser på Glenne Gård

Med kun en 30-minutters kjøretur fra Oslo finner du ærverdige og historiske Glenne Gård. En vakker gård med landbruksmuseum, kortreiste råvarer og en unik...

Luksuriøs skireise til Japan

Japan er mer enn et land med spennende kultur og moderne teknologi, det er også en drømmedestinasjon for alle som elsker å stå på...

Utne Camping- Det helt spesielle hotellalternativet i Østfold

På en høvde over E6 ved Sarpsborg ligger en campingplass helt ulikt noe annet du har sett eller opplevet. De fleste legger merke til...
spot_img

Norske Opplevelser

Luksusferie i Norge: En Reise Gjennom Naturens Eksklusivitet

Norge, med sin spektakulære natur og rike kulturarv, har lenge vært et yndet reisemål...

Luksushytter i Norge: En Reise til Eksklusivitet og Natur

Norge, kjent for sin storslåtte natur og imponerende landskap, har lenge vært en populær...

Kurs-og konferanse i historiske og vakre omgivelser på Glenne...

Med kun en 30-minutters kjøretur fra Oslo finner du ærverdige og historiske Glenne Gård....

Utne Camping- Det helt spesielle hotellalternativet i Østfold

På en høvde over E6 ved Sarpsborg ligger en campingplass helt ulikt noe annet...

Luksuriøst fjelleventyr i magiske omgivelser

Norge er kjent for sin storslåtte natur med majestetiske fjell og uberørte natur. En...

Lofoten- Magisk opplevelse med nordlyset

Lofoten er en vakker og naturskjønn øygruppe i Nord-Norge, en destinasjon som garantert kommer...

SPA

Dette er Norges flotteste SPA-Hotell

Å kunne reise bort en helg, eller en midtuke, og unne seg det lille...

Bad i varme kilder og bo på Islands mest...

Island er et sagnomsust land og har mye spektakulært å by på. Her kan...

Bora Bora- Verdens vakreste og romantiske øy

Bora Bora er kjent for å være verdens vakreste øy, og at øya er...

SPA i utlandet – Dette kan du forvente

Å reise på Spa-turer er nesten noe av det beste du kan gjøre for...

Slik bor du på Mallorcas mest eksklusive hotell

Trodde du Mallorca kun var badedyr og paraplydrinker? Da må du tro om igjen,...

Her er verdens mest luksuriøse cruiseskip – Og dette...

De fleste av oss tenker vel at et luksuscruise er det optimale ferien. Et...