Drømmer du om å oppleve Færøyene? Her er alt du trenger å vite

Færøyene er kjent for fiske og barsk natur med bratte klipper, gresskledte åser og litt skog. Øygruppa i Nord-Atlanteren er et av tre selvstyrende områder i Norden, og landet består av 18 større og mindre øyer knyttet sammen med tunneler og ferger. Færøyene er nå dansk, men på 1000-tallet var de en del av Norge. Derfor er språket ganske lett gjenkjennelig. Færøyene byr på spektakulær og storslått natur og en hel del vær. Her er det milde vintre og kjølige somre og passer perfekt for et besøk hele året.

Her finnes uberørt natur og isolerte bygder. Brusende fosser og dønningene fra havet er behagelige lyder som kompletterer opplevelsen av synsinntrykkene. Færøyene er først og fremst perfekt for utendørsaktiviteter.Det er egentlig den eneste måten å oppleve det fantastiske landskapet stedet har å by på.

Rappellering, hav-kajakk og rib-turer er litt av det mange søker på Færøyene. Noen velger å se området fra et helikopter, men det er også ypperlig å holde seg på bakken med fast grunn under føttene, for å utforske øyene på den måten.

Dette bør du sørge for å oppleve på Færøyene

 

Færøyene opplever du antakelig best med bil eller til fots, men har du bare en uke til rådighet, er bilen et lurt valg. Du er dessuten langt friere med bil enn som passasjer på en av de mange bussturene som går. Hvis du velger å leie en bil, er det lurt å velge en SUV for å gjøre fremkommeligheten enklere.

Færøyene byr på sjarmerende små bygder, masser av historie og nydelig utsikt til det karakteristiske vakre landskapet som kjennetegner stedet.

Gasaldur

Gasadalur eller Gåsedalen som det blir på norsk, er en av Færøyenes mest utilgjengelige bygder. Bare det å ta seg ned dit, er en opplevelse utenom det vanlige. Den enkle trappekonstruksjon fra 40-årene, går fortsatt fra vannet og opp til bygda.

Stedet har egen helikopterplass i tilfelle akutt behov for legehjelp, men før de fikk tunnel i 2004, måtte man gå over fjellet om bølgene var store. Veier med et kjørefelt kan minne litt om vestlandet i Norge, så kjør pent.

Streymoys nordligste bygd Tjørnuvík ligger i en bukt i bunnen av flere høye fjell og er en av Færøyenes eldste bygder.

Magnuskatedralen

På vestkysten av Streymoy ligger Magnuskatedralen, Olavskirken og Kirkjubøargarður. Sistnevnte er nok det viktigste historiske stedet på Færøyene. Det gir et fint bilde av hvordan folk bodde i gamle dager.

Saksun

Den lille bygda Saksun har kun 10 innbyggere og ligger ved en lagune ved nordvestkysten av Streymoy. Det er mulig å gå langs lagunen innover eller se Saksun ovenfra. Det er naturskjønt med en nydelig foss nedover fjellsiden.

Velbastaður

En annen liten bygd med nydelig Færøysk natur, som det absolutt er verdt å få med seg, er Velbastaður som ligger på sørvestkysten av Streymoy.

Det er også verdt å ta turen langs den gamle veien til Torshavn, Oyggjarvegin. Den byr på en fantastisk utsikt.

Fuglefjellet

Hele året går Rib-båtene ut til fuglefjellet rundt Vestmanna. Man kommer veldig nært fjell og fugler, og den 2 timer lange turen gir noen spesielle opplevelser som er verdt å få med seg.

Lille Bøur

På lille Bøur er det en offisielt godkjent grindahval-strand. Der kan du også se noen eldre hus med gresstak, pluss god utsikt mot ørnefjellet.

Norðagøta

Bygden Norðagøta innerst i Gøtuvík på østkysten av Eysturoy har en sjarmerende liten fiskerihavn du bør se, med trålere, litt fiskeindustri og noen butikker.

Saueklipp og museum

Å se på den tradisjonelle saueklippingen er også en populær aktivitet. For den kulturinteresserte finnes det flere spennende museer på øyene. Sjekk også om det er noen planlagte festivaler når du skal reise. Det er ofte mye artig som skjer på Færøyene.

Barskt klima og havsalt

Vill natur i et ekstremt kystklima preger Færøyene. Det synes godt på den treløse og lave vegetasjon. Færøyene har noen skikkelig bratte fjellklipper i vest og klimaet preges av mye havsalt i lufta på grunn av den all den sterke vinden. Færøyene har til tross for sine nordlige breddegrader, et subarktisk maritimt klima. Milde vintre og kjølige somre og mye overskyet vær er vanlig.

Både planter og dyr merker godt det røffe klimaet, men fuglelivet er rikt og variert. Hvert år hekker over 110 ulike fuglearter på øyene. Rundt Færøyene er det mye forskjellige arter av sel, hvalarter og fisk.

Været er også svært uforutsigbart og skifter fort fra sol til tåke, regn og kulde. Forholdet ute i Atlanterhavet har mye å si for denne lille øygruppa. Det kan gjerne være sol og regn på hver sin side av en øy også. Om vinteren er temperaturen sjelden kaldere enn 1 plussgrad, men korte snøfall er vanlig. Den gjennomsnittlige sommer temperaturen er rundt 11 ℃

Været skifter svært fort, så du bør ha med gode klær, mat og drikke uansett hvor kort turen er. Det er heller ikke lov å slå opp telt, før du har snakket med de som eier marka.

Når lønner det seg å reise til Færøyene?

Kontrastene i det varierte været, med både regn, tåke og sol, gir flotte naturopplevelser, og du kan gjerne ta turen hit hele året.

I sommersesongen fra juni til august, er det mye fuktig vær og tåke. Likevel er høysesongen for besøkende mai-september. De våteste og villeste værmånedene med høye bølger og dårlig vær, er i vinterhalvåret fra oktober til mars. Da er det også vanskeligere å komme seg til øyene uten veiforbindelse.

De som reiser for å oppleve trekkfugler, bør naturligvis sjekke når de pleier å ankomme Færøyene.

Slik kommer du deg til Færøyene

Du kan reise til Færøyene med vanlig rutefly fra Norge. Atlantic Airways har direkteruter fra Bergen og SAS tilbyr reiser til Færøyene via København.

Færøyene ligger i rett linje omtrent 977 km fra Oslo til hovedstaden Tórshavn.

Flytiden fra Oslo lufthavn til Færøyene er omtrent 3 timer og 20 minutter.

Et godt alternativ til fly, er å ta en ferge fra Hirtshals i Danmark.

Færøyene har flere muligheter for overnatting med alt fra noen hoteller til flere private utleiemuligheter.

Her finner du alle overnattingsmuligheter på Færøyene.

God tur!

 

 

SISTE ARTIKLER

Kurs-og konferanse i historiske og vakre omgivelser på Glenne Gård

Med kun en 30-minutters kjøretur fra Oslo finner du ærverdige og historiske Glenne Gård. En vakker gård med landbruksmuseum, kortreiste råvarer og en unik...

Luksuriøs skireise til Japan

Japan er mer enn et land med spennende kultur og moderne teknologi, det er også en drømmedestinasjon for alle som elsker å stå på...

Utne Camping- Det helt spesielle hotellalternativet i Østfold

På en høvde over E6 ved Sarpsborg ligger en campingplass helt ulikt noe annet du har sett eller opplevet. De fleste legger merke til...

Mallorca-Her finner du de beste hotellene på Alcudia

Alcudia er en perle på øya Mallorca i Spania og det mest populære reisemålet. Dette er en unik destinasjon som kombinerer historisk sjarm, vakre...

Opplev Europas flotteste hotell

Europa huser noen av verdens mest luksuriøse og fantastiske hoteller. Enten du ser etter hotell med historisk sjarm, de eksklusive eller noen med nærhet...
ferie-reise-vpn

Internasjonal turisme nærmer seg nivåer før pandemien i 2024

For en næring som har ligget med brukket rygg siden 2019 er dette startskuddet på en etterlengtet opptur. Dette betyr også at flere skal...
spot_img

Norske Opplevelser

Kurs-og konferanse i historiske og vakre omgivelser på Glenne...

Med kun en 30-minutters kjøretur fra Oslo finner du ærverdige og historiske Glenne Gård....

Utne Camping- Det helt spesielle hotellalternativet i Østfold

På en høvde over E6 ved Sarpsborg ligger en campingplass helt ulikt noe annet...

Luksuriøst fjelleventyr i magiske omgivelser

Norge er kjent for sin storslåtte natur med majestetiske fjell og uberørte natur. En...

Lofoten- Magisk opplevelse med nordlyset

Lofoten er en vakker og naturskjønn øygruppe i Nord-Norge, en destinasjon som garantert kommer...

Norske opplevelser: Disse stedene er perfekte for deg som...

Noen ganger trenger vi alle en pause fra den hektiske hverdagen og et sted...

Fra fjorder til flamenco: Opplev den kulturelle fusjonen mellom...

Norge og Spania kan virke som to motsatte verdener med distinkte landskap, historier og...

SPA

Dette er Norges flotteste SPA-Hotell

Å kunne reise bort en helg, eller en midtuke, og unne seg det lille...

Bad i varme kilder og bo på Islands mest...

Island er et sagnomsust land og har mye spektakulært å by på. Her kan...

Bora Bora- Verdens vakreste og romantiske øy

Bora Bora er kjent for å være verdens vakreste øy, og at øya er...

SPA i utlandet – Dette kan du forvente

Å reise på Spa-turer er nesten noe av det beste du kan gjøre for...

Slik bor du på Mallorcas mest eksklusive hotell

Trodde du Mallorca kun var badedyr og paraplydrinker? Da må du tro om igjen,...

Her er verdens mest luksuriøse cruiseskip – Og dette...

De fleste av oss tenker vel at et luksuscruise er det optimale ferien. Et...